Ansattes sykefravær

  • Sist endret 10.02.2025 12:27 av Kirsti Buseth

Eivind Mørk Engdal

Samfunnsv.III - Bedriftshelsetjenesten

Henter data...

Om ansattes sykefravær

Indikatoren viser sykefraværet blant ansatte i eldreomsorgen (samlet for hjemmetjenesten, sykehjem og helsehus). Trondheims tall viser sykefravær for fast ansatte på ukedager. Sykefravær for timelønte ansatte og sykefravær i helg er ikke med.
Samlet for eldreomsorgen Institusjon Hjemmetjenesten

Samlet for eldreomsorgen

  • Diagrammet viser sykefravær for ansatte i eldreomsorgen.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Etter en nedgang i sykefraværet i 2017 og 2018 har sykefraværet steget igjen de siste årene. Samlet sykefravær i 2021 er 12,7 prosent, og er det samme som i 2020. I 2022 har samlet fravær steget til 13,4 prosent og videre opp til 13,6 prosent i 2023. I 2024 ser vi en liten nedgang i sykefraværet med 0,2 prosentpoeng til 13,4 prosent, noe som er likt samlet fravær i 2022.

Veien videre
Byrådet har startet et prosjekt for å redusere sykefraværet.

Suksesshistorier

Havstein helse- og velferdssenter
Det har vært en lang prosess å komme dit at vi har et jevnt lavt sykefravær over tid. Vi har tett dialog med ansatte som er borte fra jobb på grunn av sykdom. Vi tilrettelegger for den enkelte der det er mulig, og gjerne i forkant av at fravær oppstår. Dette krever tett samarbeid mellom leder og ansatt, og ikke minst gjensidig tillit. Vi har klare retningslinjer for hvordan ansatte skal melde fravær og hvordan vi følger opp fraværsmeldingene. 

Vår erfaring er at kompetanse minsker negativt stress. Enheten har derfor satset på kompetanse og kompetanseheving. Det er satt av tid til kompetanseheving, og undervisningen er satt inn i et årshjul. Enheten har høy fagdekning, og det tror vi hjelper på fravær. Arbeidsmiljøgruppa har jobbet med arbeidsmiljø og gode arbeidsplaner for å få en helsefremmende turnus. Vi prøver stadig ut nye muligheter for å skape en god og tilrettelagt turnus som gir balanse mellom jobb og fritid, og som er tilpasset den enkeltes arbeidstakers behov. Ansatte bidrar med gode ideer og tar ansvar for egen arbeidsdag. Alle ansatte jobber for at Havstein helse- og velferdssenter skal være en interessant og attraktiv arbeidsplass. Da må vi være på jobb. Vi opplever at det er mye latter og god stemning i personalgruppen vår, og ledelsen får være en likeverdig og naturlig del av dette.

Vi erfarer at stabilitet i form av fag og tett ledelse er det viktigste. Ledelsen må være tett på for å fange opp behov på et tidlig stadium. Vi er raske med å justere bemanning litt opp når vi ser at det er høyt arbeidspress og ansatte er slitne, og så justerer vi ned igjen når trykket blir mindre. I tillegg er vi opptatt av å vise ansatte at vi setter pris på dem. De er vår eneste ressurs. Vi viser dette med å prioritere kurs og gode fagdager, små oppmerksomheter i hverdagen, og ved å være så tett på at vi ser og møter deres behov. Det gjør at de føler seg sett og ivaretatt. Ansatte har fått oppgaver i tråd med sin kompetanse og har mulighet til å ta særskilt ansvar for hvert sitt fagområde. For oss har kombinasjonen med tett ledelse, satsing på å utvikle fagkompetanse og det å bry seg om hverandre fungert godt.

Tone Krause-Kamphaug
enhetsleder Havstein helse- og velferdssenter
Til toppen
  • 2025 Trondheim kommune
  • 2025 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen