Bruk av beroligende og sovemedisin på sykehjem

  • Sist endret 08.12.2023 13:59 av Kirsti Buseth

Astrid Gilje Hageler

Kommunefarmasøyt - Enhet for service og internkontroll

Henter data...

Om bruk av beroligende og sovemedisin på sykehjem

Beroligende legemidler og sovemedisin er undergrupper av hovedgruppen psykofarmaka. Denne gruppen består i tillegg av antidepressiva og medisiner mot psykoser og andre alvorlige sinnslidelser. Noen legemidler i de to siste undergruppene kan også ha beroligende og søvndyssende effekter, slik at tallene for beroligende og sovemedisiner ikke alltid gir et fullstendig bilde av forbruket. Kommunens statistikk baserer seg på innkjøp. Det er ikke gjort registrering eller telling på enkeltpasienter ved noen institusjon. Innkjøpsstatistikken vil vise et noe høyere tall enn det virkelige forbruket. Dette fordi det alltid er noe som ikke blir brukt, og som derfor blir returnert til apoteket. Vi vet ikke hvor mye dette er. 

I legemiddelsammenheng brukes begrepet definert døgndose (DDD). Dette er antall milligram per døgn som vanligvis gir tilfredsstillende effekt. Eldre personer er mer følsomme for legemidler enn yngre, og skal derfor som oftest ha lavere doser enn angitt DDD. At døgndosen er lavere vil bety at det kan være flere pasienter som bruker beroligende eller sovemedisin enn det som kommer frem i oversikten.
Langtids- og korttidsavdelinger gjennomsnitt Sovemidler og beroligende pr. enhet/avdeling
Langtidsavdelinger Korttidsavdelinger

Langtids- og korttidsavdelinger gjennomsnitt

Langtidsavdelinger

  • Diagrammet viser definert døgndose (DDD) pr. 100 liggedøgn.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Forbruket av beroligende legemidler og sovemedisin ligger generelt høyt ved norske sykehjem. Dette er en pasientgruppe som har mye høyere helseplager enn hjemmeboende, både somatisk og mentalt, og mange har god nytte av slik medisin. Det finnes ikke nasjonale tall for forbruket av slike legemidler ved kommunale institusjoner, og det er vanskelig å si hva som er "riktig" bruk. I Trondheim har vi statistikk over forbruket fra 2009, og denne viser at det har vært en klar nedgang i bruk av sovemedisiner. Tallene som er rapportert for 2019 er noe lavere enn det som er reelt. Dette skyldes en feil i faktureringen hos leverandøren. 

Statistikken viser videre stor variasjon mellom de enkelte enhetene. Variasjonen kan skyldes flere faktorer slik som varierende helse hos pasientene, sykehjemslegens praksis med å skrive ut legemidler samt etablert praksis og kultur ved institusjonen, noe som formidles av sykepleierne. Dette vet vi for lite om.
Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen