Registrerte fall

  • Sist endret 26.04.2024 09:19 av Elin Simonsen

Elin Simonsen

Rådgiver - Helse- og velferdsstaben

Henter data...

Om registrerte fall

Indikatoren viser antall dokumenterte fall i hjemmetjenesten i 2023. Fall skal registreres uavhengig av om det oppstår en skade som krever legetilsyn. I følge rutinen skal den ansatte kartlegge og dokumentere:  
  • Hendelsesforløpet: Hva skjedde (tap av bevissthet?) Tidspunkt? Hvor skjedde fallet? Var pasienten i stand til å reise seg uten hjelp? 
  • Ved mistanke om skade: Tegn på blødninger? Kan pasienten belaste skadestedet? Smerter? Kvalme? 
  • Bruker pasienten mer enn fire reseptbelagte medisiner (gir forhøyet risiko for fall)? 
  • Tegn på infeksjon(øker risiko for fall)? 
  • Har pasienten nedsatt balanse og/eller nedsatt muskelstyrke i underkroppen? 
  • Er det faktorer i omgivelsene som skaper fallfare (snublefeller, løse tepper, dårlig belysning, uhensiktsmessig fottøy, etc)? 
  • Har pasienten hatt ett eller flere fall siste halvår (tidligere fall øker risikoen for fall)? 
Basert på kartleggingen skal den ansatte vurdere hvilke tiltak som kan være aktuelle. Ved mistanke om skade (for eksempel brudd) kontaktes lege. Dersom fallet ikke har ført til alvorlig skade kan aktuelle tiltak være å undersøke om det foreligger en infeksjon, kontakte lege for gjennomgang av medikamenter, henvise til fysioterapeut for kartlegging og oppfølging av nedsatt balanse og styrke.    
Indikatoren er under utvikling. 
Registrerte fall

Registrerte fall

  • Diagrammet viser antall registrerte fall.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Kunnskapsgrunnlag
Fall har store konsekvenser, både for den enkelte, pårørende og helsetjenesten. Fall og demens er de to tilstandene som koster samfunnet mest i form av helsetjenestebruk. Fall kan føre til mer eller mindre alvorlige skader, til alt fra blåmerker til brudd- og hodeskader, og i verste fall død. I tillegg fører fall ofte til engstelse, nedsatt mobilitet og økt behov for hjelp i hverdagen. 

Fall er den hyppigste ulykkesårsaken blant eldre. Alder er en av de viktigste risikofaktorene for fall og vi har kunnskap om at risikoen øker hos personer over 65 år. Det anslås at en av tre personer over 65 år vil oppleve å falle minst en gang i året, økende til en av to blant de over 80 år.

Det er en rekke faktorer som kan føre til et fall. Fall er ofte tegn på funksjonssvikt som følge av for eksempel nedsatt styrke og balanse, underliggende sykdommer, nedsatt kognitiv funksjon, rus og nedsatt syn. Tidligere fall, bruk av flere legemidler samtidig og engstelse for fall øker også risikoen for fall. En kombinasjon av flere faktorer øker risikoen. Fall hos eldre som normalt ikke har falltendens er ofte et symptom på akutt sykdom, for eksempel en infeksjon. Uventede fall krever rask utredning.
I og med at fall har så store konsekvenser, er det viktig å jobbe med tiltak som forebygger at fall oppstår. I tillegg er det viktig å jobbe med tiltak rettet mot konsekvensene av fall. 

Vurdering
Personer som mottar hjemmetjenester har en forhøyet risiko for fall, sammenlignet med personer som ikke har behov for tjenester. Kommunedirektøren vurderer derfor at tallene fra hjemmetjenestene viser en betydelig underrapportering av fall. De store forskjellene i antall registrerte fall mellom enhetene underbygger dette. Økt kompetanse og fokus på fall gir bedre rapporteringsrutiner. Høye tall på en enhet vil derfor mest sannsynlig være et uttrykk for at enheten har kompetanse og et fokus på fallforebygging.
 
Indikatoren er under utvikling. Kommunedirektøren ser på om vi kan inkludere antall registrerte fall i Trygghetspatruljen i oversikten. Registrering av fall med skade er ofte en mer pålitelig indikator enn registrering av fall. Disse to indikatorene gir ulik informasjon: en nedgang i rapporterte fall med skade kan indikere godt forebyggende arbeid, mens en økning i rapporterte fall generelt kan bety et økt fokus og bedre kompetanse hos ansatte. Vi har per i dag ikke mulighet til å hente ut statistikk på registrerte fall med skade. 

Suksesshistorier

Suksesshistorie
Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen