I helhetlig pasientforløp, både for helse- og velferdssentre, helsehus og hjemmetjeneste, skal alle tjenestemottakere vurderes for risiko for underernæring. Hensikten er å fange opp pasienter i risiko, slik at den enkelte kan få individuelt tilpasset ernæringsoppfølging.
For pasienter med langtidsopphold ved sykehjem og helsehus viser resultatene en oppgang i andel risikovurderte sammenlignet med tidligere år. Vi ligger også over landsgjennomsnittet. Det er positivt at flere pasienter blir risikovurdert, men det er fortsatt uønsket variasjon mellom enhetene. Variasjonen kan skyldes at beboere ikke blir risikovurdert slik de skal, men også at innrapporteringen i fagsystemet ikke blir gjort riktig.
Fra og med 2024 publiserer Kvalitetsmelding for eldreomsorgen også andelen pasienter funnet å være i risiko for underernæring. Tallene baserer seg på resultatet av de gjennomførte risikovurderingene. Resultatet vil ikke gi et fullstendig bilde av forekomsten før alle pasienter får sin risiko vurdert, men kan likevel gi en pekepinn på situasjonen. Andelen pasienter funnet å være i risiko for underernæring er lavere enn for landsgjennomsnittet.
Veien videre
Trondheim kommune er fornøyd med at flere pasienter enn tidligere vurderes for risiko for underernæring. Det er imidlertid fortsatt store variasjoner mellom enhetene, og vi har et forbedringspotensial for å sikre at alle pasienter blir fulgt opp i tråd med rutinene. Resultatene av risikovurderingene gir samtidig en indikasjon på hvor mange pasienter som er i risiko for underernæring. Det er viktig at disse kartlegges videre, i tråd med rutiner for fagområdet, slik at tiltak for å bedre ernæringsstatus tilpasses den enkeltes sykdomsbilde og livskvalitet.
Med bakgrunn i felles opplæringsplan for helse- og velferdssentrene er det etablert fagnettverk for enhetene. Ernæring, munnhelse og primærkontaktrollen er samlet i et felles nettverk, med fire årlige samlinger. Nettverket har fokus på å styrke kunnskapen og kompetansen om ernæring hos ressurspersonene, og knytte fagområdet tettere opp mot munnhelse og primærkontaktens rolle. Ressurspersonene får opplæring i hvordan risiko for underernæring vurderes og følges opp, og hvordan informasjon om kosthold og ernæring dokumenteres i fagsystemet. For serviceverter er det et eget nettverk med mer matfaglig fokus. I disse samlingene er matbestilling, mathåndtering og tilberedelse av gode og appetittvekkende måltider sentrale tema.
Det er utarbeidet e-læring om ernæringsarbeid ved sykehjem, som er tilgjengelig for alle ansatte, og samtlige enheter har tilbud om klasseromsundervisning og bistand fra ernæringsfysiolog ved behov. Årlig gjennomføres det egenkontroll av ernæringsdokumentasjonen i fagsystemet, som danner grunnlag for oppfølging og bistand til den enkelte enhet. Overordnede mål for fagområdet innlemmes i styringssystemet for ledelse og kvalitetsforbedringsarbeidet på den enkelte enhet, og inngår i årsoppdraget, slik at man sikrer ledelsesforankring og fokus på ernæringsarbeidet.