Havstein helse- og velferdssenter
Havstein helse- og velferdssenter har egen ressursperson i ernæring, og dette har vært avgjørende for ernæringsarbeidet. Ressurspersonen har hatt ansvar for å lage en handlingsplan for kost og ernæring, som er gjort kjent for og ansvarliggjør de ansatte i arbeidet. Planen ligger lett tilgjengelig på vaktrommet.
Ressurspersonen er en støtte for sine kolleger og veileder disse i ernæringsarbeidet. I personalmøter er det satt av tid til at ressurspersonen kan orientere sine kolleger på fagområdet. Ressurspersonen har også avsatt tid til internundervisning i etterkant av nettverkssamlinger i ernæring og munnhelse, slik at kunnskapen deles videre til andre ansatte i avdelingen. Fagområdet holdes også "levende" ved at det daglig tas opp i morgenmøter og i fredagsrefleksjon.
Havstein har valgt å ha en fast veiedag, siste fredag i måneden, der alle pasientene veies. Når vekt er ført inn i Helseplattformen, skal primærkontakt vurdere risiko for underernæring. Ved behov opprettes ernæringsplan som inneholder informasjon om risikovurdering og ernæringskartlegging, og konkrete mål for oppfølging, tiltak og evaluering.
Ressurspersonen støtter primærkontaktene, og har oversikt over hvilke pasienter som trenger ekstra ernæringsoppfølging. På Havstein har vi valgt å skrive ernæringsplan på oppgavelista i Helseplattformen, og denne leses opp hver morgen. Da påminnes ansvarlig hjelper, både vikarer og faste ansatte, slik at vedkommende får innblikk i ernæringsplanen og konkrete ernæringstiltak for den aktuelle pasienten. Dersom noen av pasientene har behov for spesialkost, som for eksempel næringstett middag, er dette godt kjent for de ansatte.
På Havstein sykehjem har vi stort fokus på individuelle hensyn. I samtaler med pårørende får vi ofte kjennskap til og tips om hva som tidligere har vært viktig for pasienten, også for mat og måltider. På morgenmøter deler vi gjerne suksesshistorier om hva vi har lyktes med hos den enkelte pasient, som konsistens på maten, hvordan pasienten bør sitte i seng eller stol, eller om pasienten foretrekker å innta måltidene i fellesskap eller på eget rom.
Tone Krause-Kamphaug
enhetsleder Havstein helse- og velferdssenter