Kosthold

  • Sist endret 10.01.2024 10:58 av Kirsti Buseth

Siril Garmannvik Johansen

klinisk ernæringsfysiolog - Enhet for service og internkontroll

Henter data...

Om vurdering av risiko for underernæring

Indikatoren viser hvor stor andel av beboerne på sykehjem som er vurdert for risiko for underernæring i løpet av de siste 12 måneder. Tallene gir ikke et bilde av andelen beboere som er i risiko for eller er underernærte.
Risikovurdering Mengde mat Kvalitet på mat
Beboere på sykehjem Hjemmeboende

Risikovurdering

Beboere på sykehjem

  • Diagrammet viser viser hvor stor andel av beboerne på sykehjem som er vurdert for risiko for underernæring i løpet av de siste 12 måneder.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

I helhetlig pasientforløp, både for helse- og velferdssentre, helsehus og hjemmetjenesten, skal alle vurderes for risiko for underernæring. Hensikten er at personer som har behov for særlig oppfølging blir identifisert tidlig og fulgt opp individuelt.

Årets tall viser totalt sett en nedgang i andel risikovurderte beboere ved helse- og velferdssentre og helsehus sammenlignet med i fjor, og vi ligger lavere enn landsgjennomsnittet. Det er imidlertid stor variasjon mellom enhetene. Lave tall hos enkelte enheter kan skyldes at beboere og brukere ikke blir risikovurdert slik de skal, men også at innrapporteringen i fagsystemet ikke blir gjort riktig.

Veien videre
Trondheim kommune er ikke fornøyd med årets resultat. Vi ser fortsatt et tydelig behov for å styrke innsatsen på ernæringsområdet. Som del av videre oppfølging av Meld. St. 15 Leve hele livet - en kvalitetsreform for eldre, vil fokus være å fremme det systematiske ernæringsarbeidet ved helse- og velferdssentre og helsehus.

Med bakgrunn i strategisk kompetanseløft for helse- og velferdssentre er det etablert et fagnettverk for ressurspersoner i ernæring og munnhelse. Nettverket vil ha fellessamlinger to ganger per år. Her vil de ansatte få systematisk opplæring i hvordan risiko for underernæring vurderes og følges opp, og hvordan informasjon om kosthold og ernæring dokumenteres i fagsystemet. Det er utarbeidet e-læring for fagområdet, som er tilgjengelig for alle ansatte, og samtlige enheter har tilbud om klasseromsundervisning og bistand fra ernæringsfysiolog ved behov.

Internkontroll av dokumentasjonen i fagsystemet vil gjennomføres, som grunnlag for målrettet oppfølging og bistand til den enkelte enhet. Overordnede mål for fagområdet vil innlemmes i enhetsavtalene, slik at ledelsesforankring sikres og fokus på ernæringsarbeidet styrkes.

Suksesshistorier

Havstein helse- og velferdssenter
Havstein helse- og velferdssenter har egen ressursperson i ernæring, og dette har vært avgjørende for ernæringsarbeidet. Ressurspersonen har hatt ansvar for å lage en handlingsplan for kost og ernæring, som er gjort kjent for og ansvarliggjør de ansatte i arbeidet. Planen ligger lett tilgjengelig på vaktrommet. 

Ressurspersonen er en støtte for sine kolleger og veileder disse i ernæringsarbeidet. I personalmøter er det satt av tid til at ressurspersonen kan orientere sine kolleger på fagområdet. Ressurspersonen har også avsatt tid til internundervisning i etterkant av nettverkssamlinger i ernæring og munnhelse, slik at kunnskapen deles videre til andre ansatte i avdelingen. Fagområdet holdes også "levende" ved at det daglig tas opp i morgenmøter og i fredagsrefleksjon.

Havstein har valgt å ha en fast veiedag, siste fredag i måneden, der alle pasientene veies. Når vekt er ført inn i Helseplattformen, skal primærkontakt vurdere risiko for underernæring. Ved behov opprettes ernæringsplan som inneholder informasjon om risikovurdering og ernæringskartlegging, og konkrete mål for oppfølging, tiltak og evaluering.

Ressurspersonen støtter primærkontaktene, og har oversikt over hvilke pasienter som trenger ekstra ernæringsoppfølging. På Havstein har vi valgt å skrive ernæringsplan på oppgavelista i Helseplattformen, og denne leses opp hver morgen. Da påminnes ansvarlig hjelper, både vikarer og faste ansatte, slik at vedkommende får innblikk i ernæringsplanen og konkrete ernæringstiltak for den aktuelle pasienten. Dersom noen av pasientene har behov for spesialkost, som for eksempel næringstett middag, er dette godt kjent for de ansatte.

På Havstein sykehjem har vi stort fokus på individuelle hensyn. I samtaler med pårørende får vi ofte kjennskap til og tips om hva som tidligere har vært viktig for pasienten, også for mat og måltider. På morgenmøter deler vi gjerne suksesshistorier om hva vi har lyktes med hos den enkelte pasient, som konsistens på maten, hvordan pasienten bør sitte i seng eller stol, eller om pasienten foretrekker å innta måltidene i fellesskap eller på eget rom.

Tone Krause-Kamphaug
enhetsleder Havstein helse- og velferdssenter
Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen