Heltids- og deltidsansatte

  • Sist endret 15.04.2024 13:21 av Kirsti Buseth

Eva Rinnan

Seniorrådgiver - Helse- og velferdsstaben

Henter data...

Om heltids- og deltidsansatte

Indikatoren viser andelen ansatte som har hel stilling og andelen som har minimum 40 prosent stillingsandel. Disse tallene er igjen fordelt på dagarbeidere og turnusarbeidere, og på de ansattes fagutdanning.
Stillingsstørrelse på 100 % Stillingsstørrelse over 40 %
Samlet Dagarbeidere Turnusarbeidere
Høgskole/universitet Videregående skole Ufaglærte

Stillingsstørrelse på 100 %

Samlet

Høgskole/universitet
  • Diagrammet viser andel (%) ansatte i tråd med valgte kriterier.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Samlet for tjenesteområdene innenfor eldreomsorgen, ser vi en nedgang i utviklingen av andelen heltid/deltid fra 74 prosent i 2022 til 73 prosent i 2023. Vi har nå en indikator som også viser andelen heltid/deltid fordelt på høyskoleutdannede, ansatte med videregående opplæring og ufaglærte. Vi kan i tillegg skille på dagarbeidere og turnusarbeidere. En kort oppsummering av statistikken viser: 

Andelen høyskoleutdannede med 100 prosent stilling
I helse- og velferdssentrene ser vi en nedgang i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 55 prosent i 2022 til 52 prosent i 2023.  Variasjonen mellom enhetene er mellom 42 og 78 prosent. Turnusarbeidere har en nedgang fra 51 prosent i 2022 til 48 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 35 og 80 prosent.

I hjemmetjenestene er det registrert en svak oppgang i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 58 prosent i 2022 til 59 prosent i 2023. Variasjonen mellom enhetene er mellom 45 og 75 prosent. Turnusarbeidere har en økning  fra 52 prosent i 2022 til 53 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 36 og 70 prosent.

I helsehusene ser vi en nedgang i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 72 prosent i 2022 til 63 prosent i 2023. Variasjonen mellom enhetene er mellom 49 og 83 prosent.* Turnusarbeidere har en nedgang fra 66 prosent i 2022 til 57 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 36 og 67 prosent.

Andelen med videregående skole med 100 prosent stilling
I helse- og velferdssentrene ser vi en økning  i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 44 prosent i 2022 til 46 prosent i 2023. Variasjonen mellom enhetene er mellom 18 og 60 prosent. Turnusarbeidere har en økning fra 48 prosent i 2022 til 52 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 20 og 63 prosent.

I hjemmetjenestene er det registrert en svak nedgang i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 41 prosent i 2022 til 40 prosent i 2023. Variasjonen mellom enhetene er mellom 25 og 55 prosent. Turnusarbeidere har en nedgang fra 48 prosent i 2022  til 47 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 30 og 53 prosent.

I helsehusene ser vi en økning i andelen heltidsstillinger samlet med både turnusarbeidere og dagarbeidere fra 25 prosent i 2022 til 34 prosent i 2023.* Variasjonen mellom enhetene er mellom 16 og 45 prosent. Turnusarbeidere har en økning fra 32 prosent i 2022 til 40 prosent i 2023. Variasjonen er mellom 33 og 57 prosent.

* I år har vi tall fra to helsehus. Nidarvoll helsehus er ute av statistikken, og vil bli erstattet med tall fra Trondheim rehabiliteringssenter etterhvert. Det preger statistikken på dette området

Videre arbeid
Det er fortsatt en økning samlet sett i andelen hele stillinger blant yrkesgrupper med videregående skole, som i hovedsak er helsefagarbeidere og aktivitører. Vi ser en nedgang i andelen med hele stillinger blant høyskolegruppene, som i hovedsak er sykepleiere og vernepleiere. I den totale andelen deltidsstillinger finner vi noen nattstillinger og helge- og rekrutteringsstillinger, som lyses ut som deltidsstillinger. 

Variasjonen i andelen hele stillinger mellom tjenesteområdene og mellom utdanningsgruppene, kan tyde på at det er en deltidsreserve blant våre ansatte som kan mobiliseres. Dette skal vi undersøke nærmere. Med bakgrunn i de utfordringene vi står overfor med å rekruttere tilstrekkelig helsepersonell, må vi se på hvordan vi kan benytte oss av eventuell ufrivillig deltid. Det vil vi komme nærmere tilbake til i rekrutteringsplanen for helse og velferd som kommer til politisk behandling mai/ juni 2024.

Suksesshistorier

Strinda hjemmetjeneste
Vi har tilbudt ansatte som ikke har 100 prosent stilling å øke stillingen sin. Dette har vi gått ut med til plasstillitsvalgte, og de har tatt det med til sine medlemmer. Alle som nå arbeider ved enheten, unntatt to ansatte som er ufaglærte, har nå den stillingsandelen de ønsker seg. De ufaglærte har fått tilbud om å ta utdanning slik at de kan få en 100 prosent stilling på sikt. Når vi lyser ut nye stillinger er det bare hele stillinger og 13,15 prosent helgestillinger som lyses ut.

Mona Søbstad
enhetsleder Strinda hjemmetjeneste


Ladesletta helse- og velferdssenter
Ladesletta helse- og velferdssenter har siden oppstarten tilstrebet hele stillinger for ansatte. Dette er gjort i en kombinasjon med langvakter på helg og tredelt turnus (dag/kveld og natt). 

Vi lager en arbeidsplan for ett år (kalenderplan over 52 uker). Det er et maksimum antall på hvor mange som kan ha lange vakter samtidig. Hvis det er sykepleier som har langvakt, så skal ikke denne har ansvar for mer enn sin avdeling. Lange vakter er en frivillig ordning, og ansatte kan gå ut av ordningen umiddelbart. Den som har lange vakter jobber hver femte helg i stedet for hver tredje helg. Dette opplever ansatte som den største "gulrota". Med 52 ukers planer har vi mange varianter av vaktplaner for den enkelte ansatte. Med langvakter og tredelt turnus får den ansatte lengre perioder med fri ut over vanlig ferie. 

Med tredelt turnus og planlegging på 52 uker får vi flere hele stillinger. Den enkelte ansatte har stor påvirkningsmulighet i sin plan, både med tanke på vakttyper og det å planlegge friperioder, også med bruk av avspasering av helligdagstillegg. Vi har valgt at ansatte har stort sett lik lengde på vakter, og kombinert med arbeid på natt, så genererer det færre oppmøter på en plan over 52.uker. 

Det har gitt økt forutsigbarhet til pasientene, færre ansatte å forholde seg til. Den enkelte ansatte følger pasienten fra morgen til kveld, og møter gjerne pårørende i løpet av vakta, noe som gir en god dialog om hvordan hele dagen fungerer. 

Ansatte har vært stabile i ordningen og det har vært lite fravær forbundet med vaktene. De klarer å avvikle de pålagte pausene som er lagt inn.

Torill Rugelsjøen
tidligere enhetsleder Ladesletta helse- og velferdssenter
Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen