Trondheim kommune har en målsetting om at alle pasienter som kan, skal reise rett hjem fra opphold i sykehus. Vi ser at cirka 50 prosent av de utskrivningsklare pasientene ikke er kjent for kommunen fra før, eller har få tjenester fra før (matombringing, trygghetsalarm mv).
2022-tall viste at cirka 65 prosent av alle pasienter med behov for kommunale tjenester reiste rett tilbake til hjemmet etter sykehusopphold. Cirka 35 prosent får vedtak om korttidsopphold i helsehus for medisinsk observasjon og behandling eller rehabilitering. Når en pasient, som er definert til å ha behov for kommunal institusjonstjeneste, ikke umiddelbart (innen tre timer) tas ut fra sykehuset, registreres denne som utskrivningsklar fra sykehuset sin side.
Antall utskrivningsklare pasienter tilhørende Trondheim kommune har vært høyt i mange år (tall tilbake til 2012). Det var nærmere en dobling av antall pasienter som legges inn i sykehus via akuttmottaket fra 2019 til høsten 2022. Trykket på kommunen med utskrivningsklare pasienter har også økt betydelig.
Kommunen tar i snitt ut like mange pasienter som sykehuset melder. I noen perioder øker antallet meldte mer enn vi har kapasitet til å ta ut, mens kommunen i andre perioder klarer å redusere antallet til et minimum. Vi kan derfor ikke si at totalkapasiteten på korttids- og langtidsplasser er for dårlig, men vi har for lite fleksibilitet i systemet til å ta ut tilstrekkelig antall pasienter i perioder med ekstra stort påtrykk. Vi har sett utfordringer med plutselige topper i antall utskrivningsklare knyttet til sesongvariasjoner, for eksempel før og gjennom helligdagsperioder da sykehuset reduserer sin kapasitet, og i perioder med for eksempel influensa- og Norovirus som gjør mange ekstra syke. Variasjoner knyttet til helligdagsperioder og ferier ser ut il å ha kommet bedre under kontroll i 2024.
En del pasienter som er ferdig behandlet i korttidsopphold i helsehus venter på langtidsplass i sykehjem. Tilgangen på sykehjemsplasser avhenger av antall som reiser ut fra sykehjemmet eller dør. Dette varierer.
Selv om pasienter ligger på sykehuset og venter på kommunalt institusjonsopphold, er tiden de venter betydelig redusert de siste årene. Høsten 2022 ventet somatiske pasienter i snitt 4,5 døgn, mens dette, mot slutten av 2024, var redusert til 2,7 døgn. Flere tas altså ut fra sykehuset på dag 0-1, mens noen få må vente i 2-5 dager.
Enkelte pasienter blir liggende og vente i sykehuset over tid fordi det er en utfordring å finne egnet botilbud (inkludert særskilte behov der vi må etablere egnede tilbud - oftest innenfor rus- og psykiatriområdet).
Helse og velferd har ukentlige statusmøter på tvers av enheter om utskrivningsklare pasienter. Sommeren 2023 tok kommunen i bruk en handlingsplan (eskaleringsplan) som omfatter hele helse og velferd, og som trer i kraft når antall utskrivningsklare overstiger et visst nivå. I kortere perioder prioriteres pasienter med vedtak om heldøgns omsorg, og som venter i helsehus, til overføring til sykehjem, fremfor hjemmeboende for å redusere "propper" som oppstår i avlastnings- og korttidsplasser. Det er utarbeidet mer effektive korttidsopphold for Øya helsehus som ble tatt i bruk høsten 2023. Omstillingen for ansatte har vært betydelig. Til tross for dette, har helsehuset redusert gjennomsnittlig oppholdstid fra cirka 25 dager (høsten 2022) til et snitt på ca 13 dager for 2024.
Helsefellesskapet har også jobbet med pasientforløpet i overgangene mellom nivåene. Dette har nok også hatt positiv effekt på antall utskrivningsklare.