Ventetid kommunale tjenester

  • Sist endret 09.04.2024 13:45 av Kirsti Buseth

Elise Berntzen Vesterhus

Seniorrådgiver - Helse- og velferdsstaben

Henter data...

Om utskrivningsklare fra St. Olavs hospital

Indikatoren viser hvor mange ferdigbehandlede pasienter som ligger på St. Olavs hospital og venter på et kommunalt tilbud. Figuren under viser gjennomsnitt antall utskrivningsklare per dag i årene frem til og med 2022. For 2023 er det lagt inn kvartalsvis utvikling (via filter kan også kvartalsvis oversikt hentes frem for årene før 2023). Vi kan ikke hente ut tall fra Helseplattformen, men registrerer antall manuelt hver hverdag, og tallene i grafen er hentet fra kommunens egen oversikt. Deretter foretas en beregning basert på et snitt av disse dagene med et oppgitt antall utskrivningsklare for hvert kvartal. Det vil si at det kan være noe avvik fra endelige tall fordi vi ikke har tall for helgedager/helligdagsperioder.
Utskrivningsklare fra St. Olav Brudd på ventetidsgaranti Ventetid på sykehjemsplass Venteliste sykehjem

Utskrivningsklare fra St. Olavs hospital

  • Diagrammet viser antall utskrivningsklare pasienter som venter på et kommunalt tilbud.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Trondheim kommune har en målsetting om at alle pasienter som kan, skal reise rett hjem fra opphold i sykehus. Vi ser at cirka 50 prosent av de utskrivningsklare pasientene ikke er kjent for kommunen fra før, eller har få tjenester fra før (matombringing, trygghetsalarm mv).  

2022-tall viste at cirka 65 prosent av alle pasienter med behov for kommunale tjenester reiste rett tilbake til hjemmet etter sykehusopphold. Cirka 35 prosent får vedtak om korttidsopphold i helsehus for medisinsk observasjon og behandling eller rehabilitering. Når en pasient, som er definert til å ha behov for kommunal institusjonstjeneste, ikke umiddelbart (innen tre timer) tas ut fra sykehuset, registreres denne som utskrivningsklar fra sykehuset sin side.

Antall utskrivningsklare pasienter tilhørende Trondheim kommune har vært høyt i mange år (tall tilbake til 2012). Det var nærmere en dobling av antall pasienter som legges inn i sykehus via akuttmottaket fra 2019 til høsten 2022. Trykket på kommunen med utskrivningsklare pasienter har også økt betydelig. Kommunen tar i snitt ut like mange pasienter som sykehuset melder. I noen perioder øker antallet noe, mens kommunen i andre perioder klarer å redusere antallet til et minimum. Vi kan derfor ikke si at totalkapasiteten på plasser er for dårlig, men vi har for liten fleksibilitet i systemet til å ta ut tilstrekkelig antall pasienter i perioder med ekstra stort påtrykk. Vi ser særlig utfordringer med plutselige topper i antall utskrivningsklare knyttet til sesongvariasjoner, for eksempel før og gjennom helligdagsperioder da sykehuset reduserer sin kapasitet, og i perioder med for eksempel influensa- og Norovirus som gjør mange ekstra syke. En del pasienter som er ferdig behandlet i korttidsopphold i helsehus venter på langtidsplass i sykehjem. Tilgangen på sykehjemsplasser varierer med antall som reiser ut fra sykehjemmet eller dør. Dette varierer også.

Selv om pasienter ligger på sykehuset og venter på kommunalt institusjonsopphold, er tiden de venter betydelig redusert det siste halvannet året. Høsten 2022 ventet de i snitt 4,5 døgn, mens ventetiden nå i snitt ligger på 3, 5 døgn. Flere tas altså ut fra sykehuset på dag 0-1, mens noen må vente i 2-5 dager. Enkelte pasienter blir liggende over tid fordi det er en utfordring å finne egnet botilbud (inkludert særskilte behov der vi må etablere egnede tilbud - oftest innenfor rus- og psykiatriområdet).  

Helse og velferd har ukentlige statusmøter på tvers av enheter om utskrivningsklare pasienter. Sommeren 2023 tok kommunen i bruk en handlingsplan (eskaleringsplan) som omfatter hele helse og velferd, og som trer i kraft når antall utskrivningsklare overstiger et visst nivå. I kortere perioder prioriteres pasienter med vedtak om heldøgns omsorg, og som venter i helsehus, til overføring til sykehjem, fremfor hjemmeboende for å redusere "propper" som oppstår i avlastnings- og korttidsplasser. Det er utarbeidet mer effektive korttidsopphold for Øya helsehus som ble tatt i bruk høsten 2023.  Omstillingen for ansatte har vært betydelig. Til tross for dette, har helsehuset redusert gjennomsnittlig oppholdstid fra cirka 25 dager (høsten 2022) til 15 - 20 dager per ultimo mars 2024. For første kvartal 2024 rapporterer vi om et snitt på 14,8 utskrivningsklare pasienter per ukedag for somatiske pasienter og pasienter innenfor psykisk helse og rus samlet, mens vi i mars var nede på 8,5. (4,7 for somatiske pasienter). 

Helsefellesskapet har også et større felles arbeid på gang. Dette konsentrerer seg primært om å finne tiltak knyttet til de sårbare, skrøpelige eldre, som utgjør cirka 30 prosent av de utskrivningsklare pasientene. 

Suksesshistorier

Strinda hjemmetjeneste
I hjemmetjenesten har vi ingen ventetid på tjenester. Det vil si at vi tar i mot alle pasienter som har behov for hjelp på svært kort varsel.  Samhandlingsreformen har satt større krav til oss som kommunehelsetjeneste. Vi har rigget våre tjenester for å imøtekomme de ulike behov vi står ovenfor. Vi har økt fagkompetansen, og tverrfaglighet er noe vi har hatt fokus på. Vi har derfor vært bevisst på å ansette sykepleiere, vernepleiere, ergoterapeuter og helsefagarbeidere som jobber i team. Vi har også utviklet et godt samarbeid med St. Olavs hospital. Det meste av kommunikasjonen foregår nå elektronisk. Dette gjør at vi får raskere varsel om utskrivningsklare pasienter.

Mona Søbstad
enhetsleder Strinda hjemmetjeneste
Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen