Bemanning

  • Sist endret 16.02.2024 09:14 av Kirsti Buseth

Øystein Døhl

Seniorrådgiver - Finansstaben

Henter data...

Om bemanningstetthet

Tallene viser bemanningstettheten i sykehjem, helsehus og hjemmetjenesten. Her ser vi antall ansatte opp imot antall brukere på enhet, og vi får da årsverk per bruker. Vi har brukt budsjetterte årsverk eksklusiv ledelse. Tallene viser gjennomsnittlig bemanningstetthet gjennom året. 
Bemanning Antall hjelpere per pasient

Bemanning

  • Diagrammet viser antall årsverk per bruker/pasient.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Vi ser en gradvis bedring av bemanningstettheten i helse- og velferdssenter og helsehus de siste årene, mens bemanningstettheten i hjemmetjenesten er stabil. Tall fra årene som er påvirket av koronapandemien er ikke tatt med i oversikten.

Beregninger gjort av KS viser at Trondheim kommune fortsatt brukte om lag 150-200 millioner mindre på helse- og omsorgstjenester enn landsgjennomsnittet i 2022, noe som igjen utgjør om lag 280 færre årsverk. Det kan være forskjeller mellom kommunene hvordan de fører kostnader, så derfor er det knyttet en viss usikkerhet til tallene. Håndteringen av koronapandemien har også påvirket kommunenes ressursbruk. 

Samtidig viser sammenligninger med de største kommunene (ASSS-kommunene) at Trondheim kommune bruker i gjennomsnitt 200 000 kroner mindre per sykehjemsplass enn gjennomsnittet for ASSS. Hvis Trondheim kommune skulle økt opp kostnadsnivået til gjennomsnittet for ASSS, ville dette utgjort ca. 350 millioner kroner totalt for sykehjemsplassene. Samtidig har Trondheim kommune en dekningsgrad på sykehjem som ligger 4,4 prosent over gjennomsnittet for ASSS i 2022. Det er altså en større andel av de eldre som tilbys sykehjemsplass i Trondheim. Hvis Trondheim skal ha samme dekningsgrad som gjennomsnittet for ASSS, vil det bety 274 færre sykehjemsplasser. Kostnaden for disse ekstra plassene i Trondheim er ca.  350 millioner kroner.

I sum vil dette si at Trondheim kommune bruker tilnærmet samme andel av kommunebudsjettet på sykehjemsplasser som gjennomsnittet for ASSS, men at vi bruker midlene til å finansiere flere plasser i stedet for økt bemanning i eldreomsorgen. Denne prioriteringen påvirker andre tjenesteområder innenfor helse- og velferd, i all hovedsak hjemmebaserte tjenester hvor Trondheim ligger om lag 200 millioner lavere enn andre kommuner. Hvor mye av disse 200 millionene som direkte handler om eldreomsorg vil kreve en nærmere gjennomgang av tallene med andre ASSS-kommuner. 

Trondheim kommune ser en økning i lønnskostnader innenfor helse og omsorg. Det er krevende å rekruttere i denne sektoren, og mangel på personell medfører at enhetene blir nødt til å bruke eksterne vikarer og overtid blant egne ansatte. Vi har startet et arbeid for å analysere hvordan dette påvirker utviklingen i bemanningstetthet. 

Videre arbeid
Vi har vedtatt en eldreplan der ett av målene er å heve bemanningen i Trondheim opp mot snittet til ASSS-kommunene innen 2025.

Ressurser

Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen