Ansattes fagutdanning

  • Sist endret 25.09.2024 09:19 av Eva Rinnan

Eva Rinnan

Seniorrådgiver - Byrådsavdeling for helse og omsorg

Henter data...

Om ansattes fagutdanning

Denne indikatoren viser andel årsverk med fagutdanning fra videregående skole, fra universitet- og høgskole og med fagutdanning samlet sett. Vi viser også vår utvikling i andel assistenter. Indikatoren er en nasjonal kvalitetsindikator, og nye tall kommer fra Helsedirektoratet i juni hvert år. Vi viser resultat for storbyene og for de enkelte enhetene i Trondheim kommune (sykehjem, helsehus og hjemmetjenester). Disse finner du ved å bruke filterfunksjonen.
Fagutdanning Fagutdanning ukedager vs. helg Fagutdanning planlagt vs. faktisk
Samlet Ufaglærte Videregående skole Høgskole/universitet

Fagutdanning

Samlet

  • Diagrammet viser andel ansatte med fagutdanning innenfor de ulike kategoriene.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Fagutdanning

Andelen ansatte med fagutdanning er fortsatt høyere i Trondheim kommune enn for snittet i landet. Vi ser en nedgang på de nasjonale tallene, og samme tendens kan vi se for Trondheim. Selv om tallene samlet sett for Trondheim er stabilt fra 2022- 2023 går andelen ned ved helse-og velferdssentrene og ved helsehusene. I hjemmetjenesten er andelen med fagutdanning stabil. Om dette er starten på en trend, er for tidlig å avgjøre. Det er viktig å følge denne utviklingen. 


Når vi går inn på de spesifikke utdanningsgruppene, ser vi at andelen med høyskoleutdanning har en svak nedgang nasjonalt, men at den er høyere i Trondheim og stabil det siste året. Innenfor de ulike tjenesteområdene er det størst nedgang ved helsehusene og en svak oppgang i hjemmetjenestene. Andelen med videregående skole er stabil nasjonalt og tilsvarende i Trondheim en svak økning. Innenfor de ulike tjenesteområdene ser vi en svak oppgang ved helse- og velferdssenter og helsehus og en svak nedgang i hjemmetjenesten. Andelen ufaglærte er stabil i Trondheim og ligger i snitt på 21 % og er lavere enn landsgjennomsnittet. Blant tjenesteområdene har andelen ufaglærte ved helse og velferdssenter hatt en gradvis økning de siste årene, økt noe ved helsehusene og for hjemmetjenesten viser andelen også en svak nedgang.


Ressurser

Suksesshistorier

Heimdal hjemmetjeneste
Heimdal hjemmetjeneste har hatt en stor andel faglærte medarbeidere som har vært her over tid. Mange opplever hjemmetjenesten som en spennende arbeidsplass. Ingen dager er like. Medarbeidere sier selv at det å jobbe selvstendig, ha muligheten til å prioritere og planlegge sin egen arbeidsliste, er viktig sammen med det å få nye utfordringer.
Vi har flere dyktig veiledere som tar i mot lærlinger, og flere av lærlingene rekrutteres inn i faste stillinger hos oss etter endt læretid. Vi bruker mye tid på å følge opp nyansatte og studenter og mener at vi har en god struktur på opplæring og oppfølging av nyansatte og studenter. Vi satser på kompetanseheving gjennom kurs og utdanning for å gjøre jobben mer interessant. I tillegg har vi utnevnt egne ressurspersoner for spesielle fagområder som bidrar med sin kompetanse, og dette gir ekstra ansvar og lønn. Det er definerte roller og funksjoner som gir god flyt gjennom arbeidshverdagen. Alt dette har bidratt til en høy andel faglærte ved enheten, noe som har holdt seg stabilt over tid.

Anita Vanebo
enhetsleder ved Heimdal hjemmetjeneste

Til toppen
  • 2024 Trondheim kommune
  • 2024 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Kommunedirektøren
  • Drevet av Styringskraftportalen