Tallene for andel som har vært hos tannhelsepersonell har økt jevnt de siste årene. Mulige i feilkilder i tallene kan være at det ikke blir journalført når det er pårørende som følger til tannlege og overgang til nytt journalsystem. Mange av tjenestemottakerne ordner også med tannlegetime selv.
Opprettelsen av ambulerende team fra 2023 har medført lavere tall for Lade BoA. Og dertil høyere tall for de andre enhetene. Det antas at mange av dem som mottar tjenester fra ambulerende team bestiller og gjennomfører tannlegetime stort sett på egen hånd.
Veilederen "Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming" beskriver at mange personer med utviklingshemming har store og kroniske helseutfordringer og komplekse behov. Helse- og omsorgstjenesten skal i samarbeid med tannhelsetjenesten arbeide systematisk for å forebygge munn- og tannhelseproblemer hos personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming kan ha utfordringer knyttet til munn- og tannhelse. Ulike forhold kan gi vanskeligheter med å utføre daglig munn- og tannhygiene og gjennomføre tannbehandling. Eksempler er nedsatt funksjonsevne, redusert egenomsorgsevne, ernæringsutfordringer og medisinbruk. Personer med utviklingshemming har rett til fri tannbehandling livet ut.
Det er jobbet med rolleavklaringer i bo- og aktivitetstilbudene. Dette skal sikre bedre oppfølging av at tannhelseundersøkelse blir gjennomført minst en gang årlig i tillegg til ved behov.