Tann- og munnhelse

  • Sist endret 27.06.2025 15:12 av Siril Garmannvik Johansen

Gørill Tranås

Kommunesykepleier - Virksomhetsområde sykehjem og omsorgsboliger

Henter data...

Om munnstell

Indikatoren gir en oversikt over kvaliteten på munnstell ved våre sykehjem. Belegg- og slimhinneindeksen (BSI) er et verktøy tannhelsepersonell bruker for å vurdere graden av belegg og betennelser i tenner og slimhinner. Det er tannpleier som setter skår, og tallene er tilsendt kommunen av fylkestannlegen. En lav skår gir uttrykk for bedre munnhygiene enn en høy skår.
Munnstell Vurdert av tannhelsepersonell Hjelp til å kontakte tannlege
BSI (fordeling) BSI (snitt)

Munnstell

BSI (fordeling)

  • Diagrammet viser BSI-kategori 2-4 = Bra, 5-6 = For dårlig, 7-8 = Uakseptabelt. Grønn farge indikerer bedre resultat.
  • Vis filter

Trondheim kommunes vurdering

Vi ser en negativ utvikling av denne indikatoren, da belegg- og slimhinneindeksen for sykehjemmene totalt sett var høyere for 2024 enn for tidligere år. Resultatene varierer imidlertid fra enhet til enhet. 

Årsakene til den negative utviklingen er ikke kjent, men antas å være sammensatt. Det kan blant annet skyldes at pasientgruppen generelt er blitt skrøpeligere. Munnstell er ofte utfordrende å gjennomføre og krever høy grad av tillitsskapende tiltak, og dermed god tid til gjennomføring. Ofte må ansatte forsøke gjentatte ganger for å lykkes. Enhetenes tid til kompetanseheving ble redusert i 2024 som følge av den økonomiske situasjonen på tjenesteområdet. 

Veien videre
Sykehjemmene får årlig besøk av tannpleier fra sin lokale tannklinikk. Tannpleier vurderer slimhinner og belegg på tenner og tannkjøtt hos pasientene, og gir tilbakemelding om resultatet til avdelingen. Tannpleier gir råd om hvordan munnstellet bør utføres for den enkelte pasient, og tilbyr undervisning om generell munnhelse til enhetene ved behov. Kontakten mellom enhetene og den lokale tannklinikken er del av den overordnede samarbeidsavtalen mellom kommunen og den offentlige tannhelsetjenesten i Trøndelag.

For å styrke kompetansen blant de ansatte er det utarbeidet en felles opplæringsplan for helse- og velferdssentrene. Det er etablert et fagnettverk, der ressurspersoner i ernæring, munnhelse og primærkontaktrollen møtes og får undervisning og reflekterer sammen om ulike tema fire ganger per år. Nettverket har fokus på å styrke kunnskapen og kompetansen om munnhelse hos ressurspersonene, og knytte munnhelse tettere opp mot ernæring og primærkontaktens rolle. Ressurspersonene skal deretter spre kunnskap internt i egen enhet. Helse- og velferdssentrene har inngått en samarbeidsavtale med Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt) som, sammen med den offentlige tannhelsetjenesten, bidrar faglig inn i nettverket. Målet er å øke kvaliteten på munnstell gjennom økt kunnskap på fagområdet og trygge ansatte i gjennomføringen av munnstell. Det er også et mål å øke samarbeidet mellom enhetene og den lokale tannklinikken.

Suksesshistorier

Mangler innhold!
Til toppen
  • 2025 Trondheim kommune
  • 2025 Trondheim kommune
  • Utviklet av Dag Tore Foss for Trondheim kommune
  • Drevet av Styringskraftportalen