Det finnes i dag ingen statlig norm eller sentralt måltall for legedekning som kommunene skal følge. Det er opp til den enkelte kommune å fastsette en lokal norm for legedekning.
Sykehjemspasientene har behov for økt legeoppfølging, blant annet på grunn av tidligere utskriving fra sykehuset. Vi har i flere år tilført ressurser for å bedre legedekningen på våre sykehjem. I perioden 2018 til 2022 ser vi over tid en økning fordi vi har styrket legetjenesten i særlig helsehus. I helse- og velferdssenter har det også vært en styrking i forbindelse med at flere små stillinger er omgjort til større/heltidsstillinger. Samtidig har sykehjemslegene fått flere arbeidsoppgaver i forbindelse med innføring av obligatorisk spesialiseringsløp og ny spesialistforskrift som ble innført i 2019. Trondheim kommune ligger nå litt høyere enn landsgjennomsnittet i legedekning.
(Tallet for 2020 er lavt fordi Øya helsehus er avglemt i rapporteringen.)
Trondheim kommunes norm
- Langtidsplass i helse- og velferdssenter: 0,33 legetime per seng per uke.
- Korttidsplass i helse- og velferdssenter (avlastning og spesialplasser): 0,50 legetimer per seng per uke.
- Korttidsplass i helsehus for rehabilitering, medisinsk observasjon eller behandling: 3 legetimer per seng per uke.
- Korttidsplass i helsehus for etterbehandling, lindrende behandling og øyeblikkelig hjelp døgnopphold: 4 legetimer per seng per uke.
Det er en svakhet ved denne indikatoren at den ikke viser legedekning per plass, men altså per beboer. Det gjør at vi og andre kommuner med mange korttidsplasser kommer dårligere ut enn de med få korttidsplasser.
Veien videre
Trondheim kommunes gjeldende norm er fastsatt i Temaplan for legetjenester 2019-2023, men manglende finansiering gjør at den fortsatt ikke er oppfylt.